HTML doboz

egészkicsicsoportképalexandrasarokIMG_5932.jpgágnesfestőálványapácaszöveghezférfiszopránnőitenor.jpg

minden, amit csak a nők tudnak...

NŐ KULT MANIFESTO Könyvek, novellák, filmek, irodalmi műsorok, cikkek és reakciók a test-lélek-szellem triászról, ahogy azt a nők látják... ........................................

Szomjas oázis - antológia a női testről

Bejegyzések

A SZÍV KUTYÁJA - DZSUNGEL A SZÍVBEN - lányok és apák, lányok és anyák antológiája

kékduplareklám.JPGvégső front borító apás.JPG

http://dzsungelaszivben.blog.hu/2010/10/25/mirol_szol_a_dzsungel_a_szivben_es_a_sziv_kutyaja_3

Lovas Ildikó író, Tóth Krisztina költő, író, üveges, Babarczy Eszter író, Karafiáth Orsolya költő író, kempművész, Kiss Judit Ágnes költő, író, lovász, Szemethy Orsolya grafikus, író, Forgács Zsuzsa Bruria, író, filmes-síznházas, anyaszerkesztő, Ladik Katalin, költő író, performer, Kiss Noémi, író, irodalmár, Bárdos Deák Ágnes énekes, író, performer, Gordon Agáta, költő, író

BDKképoldalra.jpgGordonAgata.jpglovasildikó.jpgTothKrisztina szabojjudit.jpgbabarczy2kicsi.jpgKarafiathOrsi  Sioréti Gábor narancs.jpgkisjuditágneskisebb.jpgSzemethyorsikicsi.jpgforgacskicsi.jpgLadik Katalin-Rubinsteinkicsi.jpgkissnoémigrafitiscsoszógabriellakicsi.jpg

Utolsó kommentek

A szív kutyája, Dzsungel a szívben, Szomjas oázis, Éjszakai állatkert - a Kitakart Psyché sorozat könyvei....

kékduplareklámkicsnyítve.jpgvégsőapásoldalra.jpganyak-cim-colorOLDALDOBOZBA.jpg

SZOPTATÁS EGY DECENS HIVATALBAN

2008.09.16. 13:28 oázis

 

ÁLLATIAS VISELKEDÉS

EGY DECENS HIVATALBAN 

 

        a természet 8. csapása!

 
Feltehetően egy ártatlan biztonsági őr megrontásának kísérletében vétkes a szégyentelen anya és vele szorosan kooperáló másfél hetes gyermeke!
 
Egy gyanútlan biztonsági őrt terrorizált egy szoptatni vérmes anya és mohó gyermeke egy budapesti bankban. Az anya előkapta, a gyerek bekapta, a biztonsági őr kikészült. Az egész bank lesújtva és értetlenül áll a váratlan esemény előtt, melyre semmilyen előjel nem mutatott, és melyre semmilyen formában sem voltak felkészülve lelkileg, agyilag és körlet-berendezésileg. 
 
Éles viták folynak arról, hogy mindezek után maradhat-e büntetlen előéletű anya és gyermeke. Továbbá, hogy mi legyen a lelketlenül felizgatott biztonsági őr és munkatársai kártérítése.
 
 

Részletek következnek Varró Szilvia vonatkozó Mancs ciklkéből:

 

Baba a bankban - Dá-dá, didi!

 

Sírt a másfél hetes kisbabája, ezért megszoptatta a bankban. A szabályzat szerint itt tilos szoptatni - tolta le az ügyintéző.

Fazakas Pálma és élettársa, Vozár János múlt pénteken körülbelül fél órája várakozott a CIB Bank Teréz körúti fiókjában. Kétéves kisfiuk és másfél hetes kislányuk elvolt egy darabig. Az ügyintézőnél eltöltöttek vagy húsz percet, aki rá is szólt a kétévesre, hogy ne pakolja ki a gumimacikat a pultra. Hamarosan a másfél hete született Vilma is megelégelte a várakozást, sírni kezdett. Anyja diszkréten megszoptatta.
"Már öt perce befejeztem a szoptatást, amikor odajött egy ügyintéző hölgy, és minősíthetetlen hangon, a többi ügyfél számára jól hallhatóan közölte, hogy képzelem, ez egy nyilvános hely, ezt tiltja a bank szabályzata, azonnal fejezzem be. Itt férfiak is vannak, a szoptatás zavarja az ügyintézőt, a biztonsági őrt és a többi ügyfelet" - Fazakas Pálma elmondása szerint az ügyfelek nem láthatták a szoptatást, mert háttal ült nekik, balról egy fal takarta, jobbról a párja. A szoptatást egyedül a férfi ügyintéző láthatta, de Pálma még a székkel is hátrébb húzódott; a kisbaba pedig hordozókendőben volt, ami eleve takarja a mellet. Az ügyintéző nő azonban tovább oktatta a családot, mondván: a biztonsági őrök látták a kamerán a szoptatást, ők szóltak neki. "Próbáltam mondani, hogy ha sehol nincs baba-mama szoba, nincs más választásom. Menjek tán ki az Oktogonra? Vagy tudnak egy másik helyet, ahol szoptathatok? A nő azt ismételgette ellenségesen, hogy erre itt nincs lehetőség. De egy másfél hetes csecsemővel nem tudom megértetni, hogy hiába szomjas vagy éhes, várjon a sorára, mert elhúzódik a banki ügyintézés. Ha kéri, bárhol vagyok, odaadom a mellemet. Olyan diszkréten és elbújva, ahogy csak lehet. A bankban azzal se könnyítették meg a helyzetünket, hogy előrevettek volna a két gyerekkel."
Vozár János a fiókvezetőt kérte. A kiérkező hölgy nem olyan udvariatlan hangnemben, de továbbra is barátságtalanul erősítette meg kollégája szavait. Hozzáfűzte azonban: ha az anyuka szól, bevezették volna egy tárgyalóterembe. "A hosszú várakozás és az, hogy az ügyintéző türelmetlenül rászólt a gyerekre a gumimacik miatt, nem keltettek olyan gyerekbarát légkört, hogy eszünkbe jutott volna: lennének olyan kedvesek, és adnának egy külön termet a szoptatáshoz. Amikor pedig a minket durván letoló nőtől megkérdeztük, ő maga mondta, hogy erre nincs lehetőség" - mondja Vozár János.
Fazakas Pálmát az sérti leginkább, hogy még neki kellett szégyellnie magát. "Úgy beszélt velem az első nő, mint egy bűnözővel, miközben épp egy sokmilliós átutalást akartam rájuk bízni. Miért nézi a biztonsági őr a kamerában, ha nem tetszik neki? Anyaként, nőként mélyen megalázva éreztem magam."
A szülők azt sem értik, miért nem tudták kulturált hangnemben megkérni az édesanyát, hogy szóljon, és keresnek egy üres szobát. Igaz, amikor a balhé után az édesapa megkérdezte, tudna-e pisilni valahol a kétéves kisfiú, elutasító választ kapott. Pálma összetépette az ügyintézővel az átutalási megbízást, a banknál vezetett számlájukat megszüntetik. A kisfiú pedig pisilt az utcán.
Sződy Judit pszichológus szerint a gyereknek törvény biztosította joga van a szoptatáshoz, féléves korig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a hazai gyermekorvosok szerint ajánlatos és elegendő, ha kizárólag anyatejet kap. "Az első hat hét az anya és a baba számára is a legérzékenyebb és legsérülékenyebb időszak: bármiféle stresszhatás megzavarhatja a kialakuló szoptatás folyamatát. Ekkor áll be a tejtermelés, a kicsi most tanulja a szopást, az édesanya fizikailag és pszichésen ki van fáradva az állandó megterheléstől. Akár csak egyszer kap cumisüvegből a baba, és nem hajlandó többet a ciciből szopni."
Sződy Judit sajnálatosnak tartja, hogy a magyar társadalomban még gyakran ellenszenvet kelt e természetes folyamat. "Egy felnőtt háttérbe tudja tolni a szükségleteit, de egy kisbabától, aki másfél hete még az anyukája hasában volt, érthetetlen elvárni ugyanezt."

 

az eredeti teljes szöveget itt érheted el, Ó nyájas olvasó!

http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=17050

 

fourjack (alias oázis) rövidesen egy teljes cikket (kőkemény és kíméletlen elemzést) szentel a témának, melyet publikálás után ide is fel fog tenni. Kísérd figyelemmel a fejleményeket!

 

Narancs XX. évf. 37. szám - 2008-09-11

élet + mód - köz + fürdő

9 komment

Címkék: szoptatás test mell mancs női nyilvánosság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GYILOK 2008.09.16. 14:06:48

Oá-Oá! Hol a részletes cikk?

nőimitátor 2008.09.16. 23:32:05

Odáig értem, hogy a biztonsági őrt baromira érdekelte a dolog, és nem tudta levenni a szemét... Viszont azt a részét nem értem, hogy miért loholt jelentést tenni a főnökségre. Idegesítette a gyermek étkezése? Túl éhes volt a cecsemő, és ő a helyébe képzelte magát, és ez frusztrálta.... franc tudja, de az én agyvizemet is felbassza az ilyesmi.

bokafix 2008.09.18. 16:24:43

Mit pattogtok? Mennyetek haza a melleteket mutogatni, ne provokáljátok a jámbor férfiembert a pénzintézetben, míg a pénzit számolja.

Új Nick 2008.09.19. 17:20:47

Azt hittem, ilyen csak a Rém rendes családban történhetett meg Al Bundyval :D
(9. évad :D )

buxa 2008.09.19. 17:26:00

Welcome Hungaroland Új Nick!

Csilla 2008.09.20. 09:36:40

Egy csomó nyilvános helyen szoptattam, pedig soha nem gondoltam volna korábban, és ha bárki szóvá tette volna, hát megnézhette volna, amit tőlem kap. Számomra magától értetődő dolog volt, hogy megetetem a gyerekemet. És WC-ben én sem szoptattam (volna) soha.
Nagyon helyes, hogy a pár panaszt tett, és remek, hogy cikk lett belőle. Végtelenül képmutató országban élünk, az elmélet szintjén a többség gyerek- és családbarát, de a gyakorlat szintjén...

egy szoptatós anya 2008.09.22. 15:49:35

Persze, hogy jobb otthon szoptatni! De egy szoptatós anyának ugyanúgy van dolga odakinn a nagyvilágban, mint bárki másnak. Ügyeket kell intézni, bevásárlás és egyebek, szóval még akkor is, ha az ember nem jár be munkahelyre, muszáj elhagyni egy csomó minden miatt az otthont, ha másért nem, a gyerek levegőztetésért és egy kis mozgásért..., de a gyerek bármikor akarhat enni, én is a szükség szerinti etetés hive vagyok. Sokszor éreztem, hogy az emberek azt hiszik a parkban, a játszótéren, vagy bárhol másutt, hogy őket akarom provokálni a szoptatással, vagyhogy performansz, amit csinálok, és eszükbe sem jut, hogy a gyerek szükségleteit tartom szem előtt, pont úgy, ahogy ők a sajátjukat, amikor éhesek, és akár az utcán sietve is esznek, isznak... Nem mondom, hogy ez jó, de előfordul. Az viszont botrány, hogy amikor ez ember kénytelen végigülni egy sort egy hivatalban, rondán néznek rá, ha meg meri szoptatni az éhes gyerekét. Az aztán triplán gáz, ha még rá is szólnak, és megalázzák!

A gyermek etetése normális dolog, erről azért kellene széleskörű társadalmi megbeszéléseket tartani, hogy oldjuk a görcsöket. ha természetessé tennénk, akkor senkinek fel sem tünne, és nem volna gond egy csecsemő megetetése.

Szenvedő alany 2008.11.07. 17:30:36

Bokafix ne legyál már ennyire primitív. A gyermeknek törvény adta joga...bárhol,bármikor.
Pont ez a lényeg, ezt poróbáéják évek óta elérni a védőnők ,és sujkolják a várandós anyák fejébe,hogy szoptass!!! Aztért mert a gyermeked is egészségesebb lesz, a kapcsolat a gyerekkle is mehittebb és szorosabb lesz. Te talán soha nem ettél a vonaton? vagy soha nem ittál a buszon? Pedig te felnőtt ember vagy,miért nem tűrtőzteted magad,és vársz vele amíg aza nem érsz?
A másik meg ,hogy a srtessz,legyen az csak egy összeszólalkozás,nagyon megviseli az ujdonsölt anyukát,én tudom,nagyon megcsappan a tej,ami ujabb aggodalomra ad okot. Én sem gondoltam, amíg nem született meg a gyermekem,de lekismeretes voltam és szoptattam,amíg azt a gyerekem megkívánta.
Tehát ha nem vagy erre kíváncsi akkor fordíts el a fejed,lehet ,hogy a te evésedet se nézik szívesen a kollégáid. Erre még nem gondoltál? mégsem vagy hazaküldve!!!!

kaláris 2008.11.14. 11:48:20

Hölgyeim és uraim!
Az ember legalapvetôbb jogát az élethez még a magyar alkotmány is biztosítja. S ebben benne van a táplálkozáshoz való jog is. Igen még a 2 hetes gyereknek is van joga a táplálkozáshoz. Ezt egyetlen bank bármilyen rendelete nem bírálhatja felül. Nyilvános helyen és a bank ezen része nyivános, nem tiltható meg a táplálkozása egy gyermeknek. Az nem a gyermek vagy az alkotmány hibája, hogy társadalmunk a nôi mellbôl "sex célpontot" konstruált.
süti beállítások módosítása