HTML doboz

egészkicsicsoportképalexandrasarokIMG_5932.jpgágnesfestőálványapácaszöveghezférfiszopránnőitenor.jpg

minden, amit csak a nők tudnak...

NŐ KULT MANIFESTO Könyvek, novellák, filmek, irodalmi műsorok, cikkek és reakciók a test-lélek-szellem triászról, ahogy azt a nők látják... ........................................

Szomjas oázis - antológia a női testről

Bejegyzések

A SZÍV KUTYÁJA - DZSUNGEL A SZÍVBEN - lányok és apák, lányok és anyák antológiája

kékduplareklám.JPGvégső front borító apás.JPG

http://dzsungelaszivben.blog.hu/2010/10/25/mirol_szol_a_dzsungel_a_szivben_es_a_sziv_kutyaja_3

Lovas Ildikó író, Tóth Krisztina költő, író, üveges, Babarczy Eszter író, Karafiáth Orsolya költő író, kempművész, Kiss Judit Ágnes költő, író, lovász, Szemethy Orsolya grafikus, író, Forgács Zsuzsa Bruria, író, filmes-síznházas, anyaszerkesztő, Ladik Katalin, költő író, performer, Kiss Noémi, író, irodalmár, Bárdos Deák Ágnes énekes, író, performer, Gordon Agáta, költő, író

BDKképoldalra.jpgGordonAgata.jpglovasildikó.jpgTothKrisztina szabojjudit.jpgbabarczy2kicsi.jpgKarafiathOrsi  Sioréti Gábor narancs.jpgkisjuditágneskisebb.jpgSzemethyorsikicsi.jpgforgacskicsi.jpgLadik Katalin-Rubinsteinkicsi.jpgkissnoémigrafitiscsoszógabriellakicsi.jpg

Utolsó kommentek

A szív kutyája, Dzsungel a szívben, Szomjas oázis, Éjszakai állatkert - a Kitakart Psyché sorozat könyvei....

kékduplareklámkicsnyítve.jpgvégsőapásoldalra.jpganyak-cim-colorOLDALDOBOZBA.jpg

SZABAD-e SZOMJASAN REPÜLNI? - interjú a Szomjas oázisról

2011.03.17. 20:22 oázis

 

A Szomjas oázis című antológia, amely a Kitakart Psyché sorozat második kötete harminchárom nő ötvenhat írását gyűjti egybe, átfogó képet festve nő és test viszonyáról. Az antológiáról Králik Zsolt beszélget Forgács Zsuzsa Bruriával, a kötet anyaszerkesztőjével.

az interjú megjelent itt:  http://nol.hu/archivum/archiv-471033

fotók: Szilágyi Lenke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



- Miért pont a szexszel, illetve a női testtel kezdtétek a nőkről szóló antológia sorozatotokat?

 

- Első kötetünk, az  Éjszakai állatkert, a női szexualitással foglalkozott, a második inkább a test kérdéseire fókuszál. Magától értetődőnek tűnt, hogy sorozatunkat az élet forrásánál, a szexualitásnál kezdjük, amelyből aztán megszületik a test, és így haladjunk tovább a leánygyermekek felnövekedésén és a meghatározó felnőttekkel való kapcsolatain át, a barátságtörténeteken keresztül egészen a 6. kötetig, ami remélhetőleg a nagycsalád-történeteket fogja feldolgozni női szemmel, női szempontból.

 

- Nem gondolod, hogy amikor meztelen nőt tesztek a borítóra, akkor olyasmivel akarjátok eladni a kötetet, ami ellen máskor tiltakoztok?


- Nem a meztelenséggel van a baj. Különösen egy női testről szóló kötet borítóján jogos egy természetesen ábrázolt, meztelen női test. A gondok akkor kezdődnek, ha valaki telkeket akar eladni a nők ágyékával, vagy ha egy ételreklámba női testeket idéző húst és zöldséget tesznek étkezésre felkínálva, vagy amikor egy sütéshez felszúrt grillcsirkével képileg egy táncosnőre utalnak, akit nyálcsorgatva állnak körbe a férfiak falásra készen - némi látens kannibalizmusra is utalva ezzel. Magyarul, a gond ott kezdődik, ha elidegenítve és/vagy szexuális tárgyként tálalják és kínálják fel a női testet használatra, sőt egyenesen bántalmazásra. A mi antológiánk esetében erről szó sincs. Három olyan történet is szerepel könyvünkben, amelyekben a főszereplő festő lesz, tehát aktív, cselekvő, alkotó én, azaz szubjektum, ami eddig többé-kevésbé férfiprivilégium volt az irodalomban. A hősök a történetek során saját testüket kezdik el tanulmányozni a tükörben, és festik meg vászonra. Az egyik elbeszélésben, amelynek Katherina vallomásai a címe (Drozdik Orsolya tollából), egy évszázadokon át modellként foglalkoztatott nő dönt úgy, hogy festő lesz. A borítónk többek között ezt a történetet illusztrálja.

 fotó: Szilágyi Lenke  http://www.panoramio.com/user/1049749

 

- Nem gondoljátok, hogy gettósítjátok magatokat, amikor csupa női szerzőt tesztek egy kötetbe?

 

- Hosszú évtizedek, sőt mondhatom, évszázadok óta jelennek meg olyan könyvek, amelyeket csak férfiak írnak, írtak, az ő esetükben soha fel sem merült a kérdés, hogy gettósítanák magukat, hiszen azt fogadjuk el természetes, ”normális” állapotnak, hogy a férfiak írnak, férfitémákról, férfiszempontból, és a nők meg olvassák őket. Ideje ezen változatni. Legyenek elfogadott nőírók és elfogadott férfiolvasók is. Lehessen a kreativitás a női én, női szubjektum természetes velejárója. Egyébként nekem egyáltalán nem célom a két nem elkülönítése, de amikor visszatérően felhívtam szerkesztők figyelmét, hogy női szerzők legfeljebb csak kivételként jelennek meg antológiáikban, akkor azzal védekeztek, hogy nincs elég jó nőíró, magyarul, nincs színvonalas választék. Sorozatommal, a női tematikák kibontásán túl, azt is meg szeretném mutatni, hogy van egy csomó tehetséges női szerző, aki érdekes és korunk számára rendkívül fontos szövegeket ír.

 fotó: Szilágyi Lenke  http://www.panoramio.com/user/1049749

 

- Sokan gondolják úgy, hogy az antológiasorozat művészetidegen szempontok mentén szerveződik. Mi erről a véleményed?

 

- Ez nagyon viccesen hangzik. Nyilván senkinek sem jutna eszébe, hogy művészetidegennek nevezze, amikor férfiszerzők a fociról, sőt, hogy egészen pontosak legyünk, a férfifociról írnak novellákat, verseket és ez megjelenik egy tematikus antológiában. Ezt mindenki magától értetődőnek tartja, nem kérdőjelezik meg támadóan ”irodalmi” létjogosultságát. Hasonlóképpen szeretnénk, ha magától értetődővé válna az a tematika, amelyben női szerzők írnak a szexualitásukról, a testükről, a gyerekszülő kapcsolatokról, barátságokról, a nagycsalád történeteiről, és bármi másról, ami fontossá válik számukra, női szempontból. A fő cél éppen az, hogy közös emberi színpadunkon, amelynek női oldala eddig meglehetős homályban leledzett, egyforma világításban és súllyal jelenhessenek meg a férfi- és női szempontok.

 

- Összességében a Szomjas oázis mennyiben különbözik a sorozat első kötetétől?

 

- Az előző kötetünkben is 33 szerzőt publikáltunk, csakúgy, mint a mostaniban, csakhogy ebben a kötetünkben 17 új szerző található. A fejezetek nagyjából hasonlóan alakultak, ahogy az előző kötetben. Az első fejezetbe tettük a kísérletezőbb hangú kortárs szerzőket, a másodikba a tradicionálisabb hangon írókat. Az Éjszakai állatkertben a 3. fejezet híd kívánt lenni a 19. századi és a 21. századi szerzők között, hiszen a sort Csinszkával és Korzáti Erzsébettel kezdtük és Polcz Alaine Asszony a fronton című írásával fejeztük be.  A Szomjas oázisban viszont a 3. fejezet a fiataloké, olyan szerzőké, akik vagy először publikálnak irodalmat, vagy nemrég kezdtek el publikálni. A 4. fejezet - amiképpen az előző kötetben is - a „vadállatoké”, ide tettük a más művészeti ágakban is jeleskedő szerzők írásait: énekeseket, színésznőket, filmrendezőket, képzőművészeket. Hozzá kell tennem azonban, hogy rugalmasan kezeltük a saját magunk által felállított szabályokat, minden fejezetben találunk kivételeket, amelyek a szabályt egyszerre erősítik és rúgják fel annak érdekében, hogy a légmozgást, az átjárást szabadon tartsuk a fejezetek között, és egyúttal antológiánk nyitva maradjon az új gondolatok és megfogalmazások lehetőségének irányába.

 fotó: Szilágyi Lenke  http://www.panoramio.com/user/1049749

 

- Mely irodalmi műfajok kaptak helyet a Szomjas oázisban?

 

- Az elbeszéléseken kívül, műfajilag ebben a kötetünkben is hangsúlyos szerepet kaptak az úgynevezett női műfajok: napló, levelezés, vallomásos- és dokumentumirodalom, amit fontos emberi értékek közvetítőinek tartunk, mivel elképzelésünk szerint, az irodalomnak nem csak úgynevezett magas esztétikai, hanem egyéb emberi, női értékek közvetítése is feladata. Ezen kívül, elsősorban az Internet világában megszületett és fontossá vált új műfajokból is merítettünk, mint például a blog-irodalomból, sms-levélváltásokból, hiszen korunk írásművészetének ezek is fontos részeivé váltak, különösen a nők számára.


- Mit tartasz a kötet legnagyobb erényének?

 

- Sokan jelezték vissza, kötetünket erősnek tartják. A múltkori kötettel kellett áttörnünk az irodalmi kánon várfalait, és ezért sok támadás ért minket, mára viszont mintha természetessé vált volna, hogy irodalmilag is lehet értékelni antológiánkat, és nem szükséges ideológiai alapon és súlyos előítéletekkel nekiesni.

 

- Mennyire tartod valóban átfogó antológiának a Szomjas oázist?

 

- Csak annyira, amennyire 33 szerző és 56 mű valóban átfoghat minden témába vágó kérdést. Szerintem ez kimerítően nem lehetséges, viszont ezekben a szövegekben rengeteg korábban egyáltalán nem taglalt, vagyis inkább ki nem mondott, artikulálatlan szempont szerint nézünk rá a női testre, ami sokak számára lesz üdítő, élvezetes, és rendkívül tanulságos.

 fotó: Szilágyi Lenke  http://www.panoramio.com/user/1049749

    

- Milyen szempontok szerint kértétek fel a szerzőket?

 

- Nyilvánvaló, hogy nagyon sok mindent az anyaszerkesztő személyes ízlése dönt el, ugyanakkor segítségemre voltak a válogatásban olyanok, akiknek véleménye fontos számomra: Radics Viktória, olvasószerkesztő, Nagy Mónika Zsuzsanna kontrollszerkesztő, és Kiss Noémi tanácsadó.
Reményeim szerint a sorozat minden kötetébe kerülnek új szerzők is a régebbiek mellé. Ha sikerül végigvinni a sorozatot, akkor a 6. kötetig összesen akár 80-90 kitűnő szerzővel ismerkedhetünk meg. Remélem, ez bőven ad majd választási lehetőséget azoknak, akik a jövőben igazi koedukált köteteket szeretnének majd szerkeszteni, olyan tematikával, mely mindkét nemet egyformán izgatja.

 


A Szomjas oázis

- antológia a női testről -


  Tartalomjegyzék


 

Ébredés tükörfényben

 

Babarczy Eszter
Mellblog
Itáliai utazás

 

Tóth Krisztina
A lélek megatest
Hangyatérkép
Galamb

 

Drozdik Orsolya
Vágott virág
Katherina vallomásai

 

Ladik Katalin
Az Üvegezőnő
A fekete özvegy
A vírus neve
Holdfény által homályosan

 

Bódis Kriszta
Nem

 

Kiss Noémi
Patronok
Törökméz
Rövidlátásom története

 

Orsós Viola
Habfürdő
A tánctanár

 

Rapai Ágnes
Hajtóvadászat nőkre
A Párt én vagyok

 

Szécsi Magda Dzsendzsi
Mandalák
Szerelem nyílvesszői

 

Forgács Zsuzsa Bruria
Az angyalok a mélyben dohognak
Merkuri sárga
Kitekert nyakkal a füstölt hús felett

 

Szomjas repülés

 

Radics Viktória
Az őszibarackvirág színe
Mása motorra száll
Akt rőzseszínben

 

Lovas Ildikó
Csak ez a hó
Csáth lányai

 

Kapecz Zsuzsa
Távoli Felhő

 

Niran Judit
Éjszakai mese indiánoknak

 

Lengyel Nagy Anna
Fehér ember a lyukban

 

Mohás Lívia
Ave Corpus

 

Zsámboki Mária
Tűnő árnyékom közepében

 

Polcz Alaine
Történetek a női testről

 

Hajnali ima

 

Kiss Judit Ágnes
Én, kép, zavar
Regiszter-ária
Passió két és fél hangra

 

Csobánka Zsuzsa
Anyám orra

 

Laik Eszter
A fül

 

Hamaranna
A forradás

 

Tamás Zsuzsa
Corpus Christi

 

Kupcsik Lidi
A vágy artikulációja

 

Te szülj engem!
Hiphop, pszicho-blog, testária, spirál-transz

 

Ágens
Testária

 

Malac
Angyalaim

 

Fiáth Titanilla
Kilóra

 

Babarczy Eszter
Te szülj engem!

 

Gordon Agáta
Transz-spirál

 

Erdős Virág
Mária
A kisgömböc
A menyasszony

 

Szemethy Orsi
Vallomás porcikáimról

 

Szabó Ildikó
Szülni vagy nem szülni

 

tequila rapido
uzsonna és közgyönyör

 

Kari Györgyi
Casa blanca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

 Mit mondtak a Szomjas oázisról ők heten?

 

Kepes, Makk, Vekerdy, Bakács, Csányi, Hajós, "Esterházy"

 

http://szomjasoazis.blog.hu/2009/08/06/mit_mondtak_a_szomjas_oazisrol

                  

 

A szerzők bemutatkoznak 

képben és szövegben:  

http://a-szomjas-oazis-szerzoi-bemutatkoznak.blog.hu/

 

 

 

Az antológia hozzáférhető itt:

 

www.alexandra.hu

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

az Éjszakai állatkert szerzői és tartalomjegyzéke:

http://szomjasoazis.blog.hu/2007/06/16/ejszakai_allatkert_antologia_a_noi_szexualitasrol_a_kitakart_psyche_sorozat_elso_kotete_1 

 

A Szomjas oázis, Éjszakai állatkert, Dzsungel a szívben és

A szív kutyája anyaszerkesztője:

Forgács Zsuzsa Bruria

 

alkohol ajánló állat állatok állatvédelem álmok álom álomvilág art autó baba mama balaton bank barátok barátság bicikli biznisz blog boldogság bor budapest buli bulvár busz csajok család dal dalszöveg depresszió design diéta divat dvd edzés egészség egészséges életmód egyetem éjszaka élet életem életem nem mindennapjai életérzés életképek életmód életünkélet életmód ezotéria élet gondolat ébresztő közélet kritika megmondás tudomány vélemény élmény élmény beszámolók élmények ember én énblogépítészet építkezés érdekes érdekesség erotika érzéseim érzések esküvő étel ételek étterem ezotéria falusi turizmus fantasyférfi film filozófia foci fogyás fogyókúra fotoblog fotóblog fotók fotózás főzés game games gasztró gasztro gasztronómia gondolat gondolataim gondolatébresztő gondolatok grafika gyerek halál ház házasság hírek hit hitel hobbi hülyeség humor informatika ingatlan ingyen internet írás írások irodalom iskola isten japán játék játékok jog kaja kaland kép képek képregény kerékpár   kert kommunikáció koncert konyha könyv konzol környezetvédelem közélet közlekedés közösség kreatív kritika külföld kult kultúra kutya lakberendezés lélek letöltés life linux london magyar magyarország manga marketing médiameg mondás meleg mese metal minden mindennapok mobil motor mozi music művészet napló novella nyelv oktatásonline marketing önmegvalósítás őszinte őszinteség ötletek otthon párkapcsolat party pasik pc pénz photo pina poén póker pop pornó pszichológia rádió rajz recept receptek regény reklám repülés retro rock rólam sci_fi sex sorozat sport szerelem szerepjáték szeretet abszurd színház szórakozás tánc tanulás társadalom tech terhesség természet történelem történet -->

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása